Archief 2016

De monumentale lijdensmeditatie van Alexander Gretchaninov

Dit ten dele dubbelkorige werk van de Russische componist Alexander Gretchaninov (1864 – 1956) werd uitgevoerd in samenwerking met het Strijps Kamerkoor (Eindhoven). Het is een 13-delig à capella werk voor de passietijd.

Gretchaninov passie titel

De muzikale leiding was in handen van Hans Heykers, de dirigent van Vocaal Ensemble Silhouet Roermond. Het concert werd driemaal uitgevoerd: in Helmond, Eindhoven en Roermond.

Flyer definitief Passieconcert 2016 -1

Flyer definitief Passieconcert 2016 -2 versie 2

Boekje Gretchaninov 27-02-2016 achterzijde

 

 

OPROER 2016

Op zondag 11 september presenteerden wij ons tijdens de feestelijke opening van het culturele seizoen in Roermond.

oproer-2016

Het uitgebreide opROER-programma, met meer dan 100 optredens, vond plaats vanaf 13.00 uur op 22 verschillende locaties in het centrum van Roermond

www.oproermond.nl

We zongen tussen 16:00 en 17:00 uur in de Munsterkerk te Roermond.

Mutin-Cavaillé-Coll-concerten 2016

sth-orgelkring-peel-en-maas

Op 16 oktober kon u ons beluisteren tijdens een zondagmiddagconcert in de kapel van het Lazaristenklooster in Helden-Panningen. Dit concert vond plaats onder de auspiciën van de stichting Orgelkring Peel en Maas

Het programma omvatte drie delen met koor- en orgelwerken van componisten uit Engeland, Frankrijk en Letland. De werken die u kon beluisteren zijn van Ralph Vaughan-Williams, Edward Elgar, Cloude Debussy en van de Belgische componist Jean Lambrechts. De vijf koorwerken van Jean Lambrechts zijn, bij gelegenheid van het 25-jarig jubileum van ons ensemble, in opdracht geschreven en gebundeld onder de titel “Le Jardin des poêtes”. Wij sloten het concert af met twee (acht- tot twaalfstemmige) sfeervolle composities van de Letse componist Ēriks Ešenvalds.

uitvoering-lazaristen-panningen

Programma

Deel 1: Engels

Orgel:
E. Elgar – Uit: 11 vesper Voluntaries op.14, Introduction-Adagio, Andante, Allegro, Andantino, Poco lento

Koor:
R. Vaughan-Williams – Uit: Three Shakespeare Songs: The cloud-clapp’d Towers, Over hill, over dale
E. Elgar – My love dwelt in a northern land

Deel 2: Frans

Orgel:
L.Vierne – Uit: 24 Pièces en style libre: Préambule, Cortège, Madrigal, Divertissement

Koor:
C. Debussy – Trois chansons: Dieu, qu’il la fait bon regarder, Quand j’ai ouï le tambourin, Hiver, vous n’êtes qu’un villain
J. Lambrechts – Le Jardin des poêtes: Mignonne allons voir si la rose, La jeune fille rousse, Le ruisseau, Rochers de frênes, Versons ces roses, buvons

Deel 3: Lets

Orgel:
I. Zemzaris – Pastorãles Vasaras Flautai

Koor:
Ē. Ešenvalds – Long Road
Northern Lights

Plaats:    Kerkstraat 8, 5981CG Helden Panningen

Ingang:    poort links van het kloostergebouw

Entree:    vrijwillige bijdrage van € 8,00
header-orgelkring-peel-en-maas

 

Najaarsconcert in de Munsterkerk

munsterplein-roermond-in-de-avond

Op 6 november kon u ons beluisteren tijdens een zondagavondconcert in de Munsterkerk te Roermond.

Het programma was gelijk aan de uitvoering zoals die in de kapel van het Lazaristenklooster in Helden-Panningen. van 16 oktober.

herfstconcert-munsterkerk-2016

Nils Hellemans

De jonge, in Dendermonde geboren, organist Nils Hellemans brengt orgelwerken ten gehore van de componisten Edward Elgar, Louis Vierne en Imants Zemzaris.

nils-hellemans-lichte-afdruk

Sinds 2013 is Nils Hellemans lid van het Orgelcomité van Dendermonde. In maart 2015 werd hij finalist van de Stephan De Jonghe pianowedstrijd te Aalst (België) en in augustus 2015 werd hij halve finalist van de internationale orgelwedstrijd in Luxemburg en Dudelange (Luxemburg). Inmiddels wordt hij regelmatig uitgenodigd om deel te nemen aan projecten van The European Philharmonic Orchestra.

In november 2015 is Nils voor één jaar aangesteld als beursorganist (Organ Scholar) van Leuven Orgelstad.

In 2016 rondde hij zijn studies orgel en piano af aan het LUCA School of Arts te Genk met een dubbele Master in de muziek, telkens met de grootste onderscheiding.

capillo-groencreaties-uitsnede

 

 

 

 

Concert Jean Lambrechts 80

 poster-lambrechts-maastricht-2016

Op 20 november zongen we in de kapel van ‘Zusters onder de bogen’ te Maastricht ter gelegenheid van de 80-jarige Jean Lambrechts. We zongen de volgende werken, voorafgegaan door een passende inleiding van Mathieu Vermeulen:

Werken van Vic Nees in een programma met muziek van Jean Lambrechts lijkt een vreemd element, maar is dat zeker niet. De in 2012 overleden Nees was een zeer goede vriend van Jean en is evenals Jean in 1936 geboren. Jean heeft zeer veel aan hem te danken. Dirigent Nees nodigde hem regelmatig uit als speciale gast bij diens VRT-koor en voerde meerdere werken van hem uit. Vaak waren ze samen jurylid bij koorwedstrijden. Met de vrienden Camiel Cooremans, directeur van het Conservatorium van Antwerpen, en de componist Willem Kersters, genoten zij van muziek en concerten en zeker ook van het genoeglijk samen zijn, dat daar gewoonlijk op volgt. In een gesprek dat ik met Jean had, merkte hij daarover nog op, dat deze vrienden zeker geen geheelonthouders waren.

Vic Nees is de Vlaamse koorcomponist bij uitstek. Hij weet wat klinkt voor een koor en wat niet. Is er een Vlaams koor dat niet werk van hem heeft uitgevoerd? Het aansluitende Absolve Domine van Jean is een van zijn meest uitgevoerde kleinere koorwerken.

Vic Nees:
• De profundis clamavi
• Diffusa est gratia

Jean Lambrechts:
• Absolve Domine

De koorcyclus Le Jardin des poêtes is geschreven in opdracht van Vocaal ensemble Silhouet. Aan de zuidkant van het Bois de Boulogne in Parijs bevindt zich een park, waarin stenen geplaatst zijn met daarop teksten van verschillende dichters. Geïnspireerd door deze tuin heeft de componist zijn eigen tuin ingericht met vijf verklankte gedichten met elk een eigen karakter. Het is een mooi afwisselend boeket geworden met een liefdeslied, lofliederen op de natuur en een drinklied onder het motto geniet van de schoonheid en het leven zolang het kan. Naast tweemaal Pierre de Ronsard heeft ook de Maastrichtse dichter Frans Budé twee plekjes in de tuin gekregen met in het Frans vertaalde gedichten.

Jean Lambrechts:
• Le Jardin des poêtes
– Mignonne allons voir si la rose
– La jeune fille rousse
– Le ruisseau
– Rochers de frênes
– Versons ces roses, buvons

Aan de ontstaansgeschiedenis van het volgende orgelwerk ligt een mooie anekdote ten grondslag. Ooit sloot Jean een weddenschap met de bekende Maastrichtse dirigent, componist, organist en beiaardier Benoit Franssen. Die beweerde tijdens een genoeglijk beiaardconcert op een terras aan de markt, dat de jonge componisten van vandaag de dag geen ordentelijke fuga meer kunnen schrijven. Jean ging graag die uitdaging aan en schreef binnen een week een strenge fuga op het Vlaamse liedje, waarop de beiaardier van dienst op dat moment improviseerde. Dat was het volksliedje ‘Zeg Rosa wilde gij dansen’. Inzet van de weddenschap van Franssen met Lambrechts was 10 glazen bier.
Later werkte de componist het beiaardstuk om tot het nu volgende orgelwerk.

Orgel (Hans Heykers)
Jean Lambrechts
• Entrata variationi e fuga sopra una vecchia canzone populare fiammingha

De drie Shakespeare songs maakten oorspronkelijk deel uit van toneelmuziek van Jean bij het toneelstuk As you like it van Shakespeare. Het was muziek voor het Reizend Volkstheater uit Vlaanderen. De oorspronkelijke sololiederen met basso continuo heeft hij omgewerkt tot koorstukken met piano en een extra solostem voor hobo. Ze staan in de beste traditie van serenades in de Engelse stijl alla Britten met een levendige afwisseling tussen polyfonie en homofonie. De muziek is dienstbaar aan de verstaanbaarheid en betekenis van de Shakespeare teksten, die bol staan van wijsheden en knipogen. Iemand die Jean een beetje kent, begrijpt meteen wat hem zo aanspreekt in deze gedichten.

Jean Lambrechts:
• Three Shakespeare songs
– Mistress Mine
– Come away death
– It raineth every Day

Daarnaast bracht Vrouwen Kleinkoor Orpheus uit Ede de volgende werken van Jean Lambrechts ten gehore:
• La Messe des Anges
• Ave Maria 1994
• Salve Regina
• Domine non sum dignus
• All is well 2002

Inleidende teksten © Mathieu Vermeulen november 2016

 

kerstballen-2

Het is al enkele jaren een traditie dat in de Adventstijd ‘A Festival of Lessons and Carols’ plaatsvindt in de Kapel in ’t Zand te Roermond.

De ‘nine lessons and carols’ zijn door het King’s College Choir van Cambridge tot het boegbeeld van de Engelse koormuziek gemaakt. In 2002 heeft Vocaal Ensemble Silhouet de Engelse traditie opgepakt.

Op 17 december vond de viering ‘Lessons and Carols’ plaats in de goedbezochte Kapel in ’t Zand.

Terug naar Home