Historie

Vocaal Ensemble Silhouet werd opgericht op 2 september 1988 te Roermond en stond in het eerste jaar onder leiding van Leo Sevriens. Na een jaar nam zijn dochter Annette Sevriens de leiding van hem over.

Begonnen als een dubbelkwartet, groeide het ensemble in de loop van de jaren uit tot een groep van 26 zangers en zangeressen afkomstig uit de provincie Limburg. In de periode 1994 – 2002 stond Silhouet onder leiding van Jacqueline Nelissen. Sinds februari 2002 is Hans Heykers dirigent van VE Silhouet.

Enkele hoogtepunten:

1996

In dit jaar nam VE Silhouet deel aan het Limburgs Korenfestival te Tegelen en werd  in de categorie ‘kamerkoren’ aan de presentatie van VE Silhouet de hoogste puntenwaardering toegekend.

1998

In 1998 werd met een veelzijdig programma stil gestaan bij het 10-jarig bestaan. Hiervan werden door Radio Limburg radio-opnamen gemaakt en uitgezonden. Ook werd er een jubileum-CD uitgebracht.

2000

In dit jaar nam VE Silhouet deel aan het Limburgs Korenfestival te Weert en werd  wederom in de categorie ‘kamerkoren’ aan de presentatie van VE Silhouet de hoogste puntenwaardering toegekend.

2001

Uitvoering van het ‘Requiem’ van Maurice Duruflé in samenwerking met het Kamerkoor ‘Lingua e Musica’ uit Maastricht op drie locaties gespreid over Limburg.

2003

Het jaar 2003 werd afgesloten met het niet alledaagse Kerstoratorium ‘Lauda per la Natività del Signore’ van Ottorino Respighi in een volle Kapel in het Zand te Roermond en in de concertzaal van de Academie voor muziek en dans te Weert. Hierbij werd medewerking verleend door de solisten Claudia Couwenbergh, Mirjam Schreur en Tim Schulteis en door een instrumentaal ensemble.

2004

Samen met het Madrigalchor uit Aachen en het kamerkoor Incantatio uit Genk werden in 2004 euregioconcerten gegeven in Aken, Genk en Roermond. Elk koor voerde werken uit van componisten uit eigen land waarbij Silhouet koos voor werken van Andriessen en Badings. De concerten werden afgesloten met de gezamenlijke uitvoering van drie motetten van Felix Mendelssohn-Bartholdy (Drei Motetten opus 69).

2006

In het voorjaar werd in samenwerking met Kamerkoor Incantatio uit Genk, Lingua e Musica uit Maastricht en regionaalkoor Syrinx (regio Weert) en met ondersteuning van het Limburgs Symphonisch Blaasorkest ‘Symphonic Impulse’ de ‘Quattro pezzi sacri’ van Giuseppe Verdi uitgevoerd, in Roermond en in Maastricht.

In het najaar werden, in het kader van het Mozartjaar, uiterst succesvol, de Vespers van Mozart uitgevoerd samen met de Kröningsmesse. Dit gebeurde in samenwerking met Vocaal Ensemble Syrinx, vier solisten en met de ondersteuning van het barokorkest Florilegium Musicum uit Oss.

2007

In dit jaar kan als hoogtepunt de bijdrage aan het Badingsfestival in de Academie voor Muziek en Dans te Weert naar voren worden gehaald en een programma met lichte muziek te Roermond in het ‘Witte Kerkje’ in afwisseling met het koor Cantabile uit Dilsen (B).

2008

In 2008 werd Silhouet uitgenodigd om, naast Cantate uit Venlo, Limburg te representeren op de Korenmanifestatie der Zuidelijke Nederlanden binnen het festival Musica Sacra te Maastricht.

2009

Het jaar 2009 werd geopend met een sprankelend nieuwjaarsconcert in het ‘Witte Kerkje’ te Roermond samen met de Theaterzanggroep Savannah en aan het einde van het jaar werd een bijzonder Requiemconcert georganiseerd in de Kapel in ’t als  de afsluiting van ‘de week van eeuwige rust’ met de viering ‘Nacht der Zielen’, rondleidingen op het oude kerkhof van Roermond, een fototentoonstelling en lezingen.

Verder gaf Silhouet gehoor aan vele uitnodigingen; het zomerconcert van het vrouwenkoor Thorensis op het buitenpodium te Thorn , een artistiek-religieus gebeuren in het kader van het internationale Paulusjaar in de kloosterbibliotheek te Wittem, een Priesterwijding in de kathedraal van Roermond en aan de boekpresentatie ‘Bisdom langs de Maas’, bij gelegenheid van het 450-jarig bestaan van het Bisdom Roermond.

2011

Opnieuw werden de ‘Lauda per la Natività del Signore’ van Ottorino Respighi geprogrammeerd in de Kapel in het Zand te Roermond en in de Kloosterkert te Wittem.

2012

In 2012 verzorgde Silhouet een passieconcert in de Caroluskapel te Roermond, met Jean Pierre Steijvers als organist en Ed Smeets als cantor.

Verder luisterde Silhouet onder meer een investituurdienst op, op verzoek van de Commanderij Sint Christophorus te Roermond en een dienst met aansluitend een koffieconcert op uitnodiging van de GGZ Eindhoven, in de kapel op het landgoed De Grote Beek te Eindhoven.

Ook werden in dit jaar de resultaten van het samenwerkingsproject “KoorCool” (met kinderen van basisscholen) gepresenteerd in de ECI-cultuurfabriek te Roermond.

Voor 2013 tot en met 2021 zie Archief

 

Terug naar Home